SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

За Сияна пътят към свободата минава през медицинския университет във Варна

 

16/09/2021 – Сияна е от младите хора, с които много се гордеем и които успяхме да подкрепим чрез проекта ни ?Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно“.

Тя е на 18 години и е от град Горна Оряховица, но израства в SOS Малкия ни семеен дом ?Надежда“ във Велико Търново. Сияна няма търпение да бъде колкото може по-самостоятелна, затова това лято работи в ?Макдоналдс“ и се изнесе на квартира.

През септември започва да уча в Медицинския университет във Варна. Приета е ?Фармация“ – мечтата й. След кандидатстудентската кампания изкарва и шофьорски курс, който успяхме да финансираме в рамките на проекта ,,Пътеки към свободата“.

?Благодарна съм на сдружение SOS Детски селища и проекта ?Пътеки към свободата“, защото те поеха частните ми уроци по ?Химия и опазване на околната среда“, благодарение на които ме приеха “Фармация“ в МУ Варна. Те платиха и шофьорския ми курс, който ме прави още по-независима“, споделя Сияна.

?Проектът дава шанс на деца като нас да се развиваме и реализираме в областите, които желаем. Ако не беше той, нямаше да успея да постигна голямата си мечта – да уча ?Фармация“. Искренно благодаря на г-жа Росица Петрова за подготовката по ?Химия и опазване на околната среда“, както и на екипа на SOS Малък семеен дом ?Надежда“ за това, че ме научиха как да бъда самостоятелна“, коментира още Сияна.

Целта на проекта ?Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно“ е да овласти 210 младежа, които напускат различни форми на алтернативна грижа, успешно да започнат самостоятелен живот чрез предоставяне на иновативна нова услуга – ?Подкрепа за самостоятелен живот“. До момента сме подкрепили над 60 младежа. Подкрепата, от която младите хора се възползват, се осъществява чрез индивидуализиран пакет подкрепящи дейности и услуги с цел постигане на:

  • Продължаващо образование;
  • Устойчива заетост;
  • Редовен доход;
  • Осигурено жилище;
  • Добро здраве и отговорност за своето благополучие.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от bet36体育投注 SOS Детски селища България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

X